hits

Derfor har Oslo boligmangel

Av: Bastian Winde Harbo, leder for Liberalistene Oslo

 

 

Hvor mange armer og ben skal det egentlig koste for en bolig i Norge?

For 50 år siden var det vanlig å betale ned boliglån på noen få år, men til tross for det som skulle ha vært en enorm velstandsøkning siden den gang, er det nå vanlig å slite med boliglån resten av livet. Hva kommer disse blodprisene av? Skatter og reguleringer.

Vil du bygge på ubrukte områder i Marka? Ulovlig.
Kunne du tenke deg en billig leilighet i en høyblokk, bygget med billig utenlandsk arbeidskraft og innovasjon? Ulovlig.
Noen steder i landet er det til og med ulovlig å bygge bolig uten handicaptoalett! Spør deg selv, tjener du virkelig på å bli behandlet som et barn som må passes på av styringsivrige politikere?
 

Sløsing av dine midler

Og hva med skattene? Rent intuitivt, er det ikke litt rart at du må bytte flere års arbeid i bytte mot noen ukers arbeid? Faktum er at det samlede skatte- og avgiftsnivået i Norge er på opptil 70 prosent for en gjennomsnittlig nordmann. Mesteparten av kjøpekraften du har tjent opp blir konfiskert og sløst bort av politikerne på Tinget, og da har du langt mindre igjen til dine prioriteter.

På toppen av det hele fører denne skjevheten i tilbud og etterspørsel til spekulasjon og bobler, som bare gjør problemet verre. Dagens politikere (og alle som stemmer på dem) legger altså store hindre i veien for dine selvrealiseringer. Dette gjelder ikke også de fattigste, det gjelder spesielt de fattigste. Ingenting hjelper folk ut av fattigdom mer enn økonomisk frihet, men det krever selvsagt en viss egeninnsats i tillegg.

På lag med mennesket

Gaiaistene og AP-adelen vil nok ergre seg over en slik sivilisering av boligmarkedet, og det er fordi de har en helt annen tilnærming til politikk. Vi i Liberalistene ser ikke på folk som syndere som må ofre seg for maktmenneskene, fordi de er frekke nok til å leve på Jorda. Vi mener at moralske og politiske teorier skal spille på lag med menneskets natur, og med dette kommer realiseringen av at vi mennesker er rasjonelle og sosiale dyr med mange felles interesser. Vi kan altså alle tjene på å leve i fred sammen.

Liberalistene er det eneste partiet i Norge som er basert på live and let live-prinsippet, så lenge du ikke plager andre, har de heller ingen rett til å plage deg. I motsetning til stortingspartiene, mener vi ikke at fred er upraktisk eller umoralsk, men både praktisk og moralsk.
Dette krever et system som lar deg leve som et fullverdig menneske, med muligheten til å nyte fruktene av ditt eget arbeid, samt de enorme godene man får av samarbeid og frihandel. Den politiske konsekvensen av fred er laissez faire-kapitalisme, som er selve kroneksemplet på sivilisasjon.

Vil du ha billige boliger, økt velstand, mindre kriminalitet, bedre miljø, mindre ufrivillig arbeidsledighet, mer innovasjon, og ikke minst friheten til å være et selvstendig, myndig menneske, så må du stemme Liberalistene.

27 kommentarer
Sture Brandsagmoen

Sture Brandsagmoen

Kjempe bra artikkel!

Men ikke glem å nevne statens kontroll over penger og kreditt gjennom sentralbanken. Inflajonen og fiksingen av renter er det som skaper "bobler" ettersom markedet for prisingen og tilgjengeligheten av kapital er ødelagt og gir feil signaler om hva som faktisk er det reelle markedet....

Meget bra innlegg! Dette var virkelig et friskt pust i debatten!

Har etter hvert innsett at det er svært lite som skiller de store politiske fra hverandre og at ordskiftet stort sett dreier seg om kosmetiske ting. De slutter alle opp om en stor omfattende velferdsstat som folket skal tjene. Offentlig forbruk og størrelse på staten har vel økt selv med en blå-blå regjering.

Ønsker man endring av kurs i retning av mer frihet for enkeltmennesket nytter det rett og slett ikke å stemme på de etablerte partiene. Det har historien vist oss. Staten vokser og vokser og som en logisk konsekvens av det blir det mindre og mindre frihet.

Bra innlegg!

Det er viktig å spre informasjon om den minimale forskjellen blant dagens etablerte partier.

Jeg heier på Liberalistene!

Bra artikkel med mange viktige poenger!

Høyhus i sentrale deler av Oslo er en svært god idé. En del Osloboere vil hevde at dette er stygt og ikke passer inn i byens arkitektur, men hva er viktigst: Er det at folk har et sted å bo til en sivilisert pris, eller er det at fine fruer i Holemenkollåsen skal slippe å irritere seg over ?stygg? arkitektur når de skuer utover byen fra sin balkong i sin fasjonable villa i Holmenkollåsen? Dessuten kan jeg ikke se at høye boligblokker i Oslos sentrale områder innebærer ufrivillighet fra noen av partene. Det kan umulig være krenkelse av noens rettigheter at man ser noen høye boligblokker fra utsiktspunkter i Holmenkollåsen.

Sture: Liberalistene er for å oppheve sentralbankens monopol på penger. Du har helt rett i at inflasjon og fiksing av renter skaper bobler.

Mvh Ivar / Liberalistene

Veldig bra artikkel! Det er alle reguleringer og manipulasjon som holder unge mennesker utenfor boligmarkedet - slipp byggingen løs, så ordner det seg med rimelige boliger i Oslo!

Heier på http://www.liberalistene.org og skal stemme på dem til høsten!

Håper Liberalistene får innflytelse i Norge fremover, vi trenger det mer enn noen gang!

www.liberalistene.org

Herlig artikkel. Deilig å få nye toner inn i denne skakkjørte debatten.

Priser blir satt av tilbud og etterspørsel, så når du tuller med tilbudet via reguleringer, skatter og avgifter vil mulige tilbud gå ned. Mindre tilbud ved samme etterspørsel = høyere priser. Hvis du samtidig kaster inn lave renter så er sirkuset i gang.

Gudene på Stortinget klarer få ting - så hvordan i all verden skal de klare å styre boligmarkedet?

Hærlig å se liberalismens tanker komme frem!

Wow! Dette partiet virker som et sårt trengt friskt pust i norsk politikk. Høyre og FrP har skuffet stort i regjering, det har jo nesten ikke skjedd forandringer.

På tide de begynner å bygge høyhus på Oslos vestkant. Tiden da boligene og hagene til rikfolka på vestkanten var fredet, bør det bli slutt på.

Utrolig godt innlegg! Hadde en ørliten "skrivekonkurranse" på FB, i forbindelse med et innlegg her, og forstår svært godt hvorfor det ble valgt! Utrolig bra!

Her var i alle fall mitt bidrag til det hele. Gjenomgangstemaet er mye det samme da, men det er litt lengre enn 600 ord som er vanlig lengde på innlegg her. (For de som måtte være interessert) ;)

http://turbonelloliberalismen.blogg.no/1429100518_hva_er_liberalistenes.html

Sture Brandsagmoen

Sture Brandsagmoen

Ivar:

Godt å høre! Regnet vel med at dere var klar over dette, men tenkte det var viktig å få frem!

Synes partiet deres utviser stor kunnskap generelt om økonomi, i tillegg til å ha en rød tråd gjennom deres ståsteder og meninger når det gjelder alle temaer. Heia!

Mange reagerer på prisutviklingen for bolig - for til tross for en høy økning i lønn (ca 100 % på 20 år) er det ingenting sammenlignet med prisstigningen for boliger (400 % på 20 år). I praksis betyr dette at en idag må jobbe 40 år for å betale en bolig man tidligere betalte ned på 20.

Svært mange ser ut til å mene at dette kan ordnes ved statlige reguleringer, subsidier og skattelegging. Men hva er egentlig hovedårsaken til problemet? Hvorfor vokser boligprisene så vannvittig? Svaret mener jeg er manglende tilbud ovenfor økende etterspørsel. Hva skjer om en butikk går tom for en vare? Den tar selvsagt inn mer av denne. Hva skjer om en fabrikk ikke klarer å levere nok? Den ansetter flere og effektiviserer produksjonen. Hva skjer da når boligmarkedet ikke skaper mange nok nye boliger til å dekke opp etterspørselen?

Svaret burde være åpenbart - og løsningen er da ikke å gjør det vanskeligere å skille ut tomter, bygge hvor det ikke er bygd fra før, å rive inneffektive boliger for å erstatte disse med langt flere osv. Vi trenger frislipp av boligbygging - ikke flere stokker og steiner en må bekjempe i prosessen.

Når du refererer til hvor mye en bolig skal koste i Norge, tenker du da på storbyene (f.eks Oslo) og tenker du da sentral (f.eks Frogner/Majorstua/etc)? I så fall har du rett at det koster en god del, akkurat som i alle andre storbyer/metropoler.

Hvis man ser litt utenfor byene (det er strengt tatt ikke en menneskerett å kunne kjøpe bolig på områder med størst press tidlig i livet) så er boligprisene noe helt annet.

Dette er akkurat som med f.eks. biler. Det hadde vært håpløst om folk klaget over at en ny stor SUV (eller en vilkårlig dyr bil) koster mye og at de ikke har råd til bil, når de fint kan klare seg med en mindre/billigere...

Boligpris:

Problemet er ikke at boliger er dyrere i populære områder, det er bare naturlig.

Problemet er at prisene er kunstig høye, og bolig er blitt et investeringsobjekt istedenfor forbruksvare. Som Bastian skriver i innlegget så er det suspekt at det kan ta noen ukers arbeid å bygge et hus, men du må arbeide i 20 år for å betale for det samme huset

Bra skrevet!

Liberalistene får helt klart min stemme ved kommunevalg i år :)

Bolig i Oslo er billig sammenlignet med London og New York.

Løp og kjøp før prisene stiger og du ikke lengre har råd til drømmeboligen.

Boligpris: hvis du nevner Oslo som en metropolis/storby i andre land tror jeg de vil le godt av deg. Oslo er en småby i internasjonal skala og har da ekstremt mye områder å ta av. I tillegg er det knapt bygd i høyden. Med få kvadrat grunnareal kan man med ny teknologi bygge 300 leiligheter med en kostpris på 400 000 hver iløpet av kun 15-30 dager.

Det er ingen annen grunn til denne eksplosive boligprisveksten enn at den holdes kunstig oppe ved å i praksis forby boligbygging og effektivisering av eksisterende arealer.

Andreas.

Noen uker å bygge bolig? Snakker du om et korthus da eller? Jeg har selv vært med på prossesen å få bygget 2 hytter og 2 boliger, i alt fra liten til stor størrelse, og å påstå at det tar noen uker? Enten er du/personen som skriver det ignorant, eller så har personen ikke filla peiling.

Det er sååå mange prosseser man skal gjennom. Det skal tegnes, søkes, resøkes, graves, dreneres, isoleres, elektriskt, vann, male/beise... Det skal koordineres, kjøpes, hentes/bringes, +++ og ikke minst bygges. I tillegg til alt arbeidet kommer det materialer, MYE materialer. Og tilslutt tomt, tomt er langt fra gratis !

Så nei, det tar hverken "noen uker" eller er spesielt billig (eller enkelt, det dukker ALLTID oppproblemer) å bygge bolig.

Problemet er ikke at det er kunstig høye priser, i hvert fall ikke utenfor byene. Ligger MYE innenfor en knapp time utenfor Oslo på +/- 150m2, til godt under 4 mill.

Hvis du må jobbe i 20 år for å betale ned det da er det ikke prisen det er noe galt med, men enten jobben eller forbruket ditt.

Rune:

300 leiligheter på 15-30 dager.

Do tell.

Og ja i internasjonal sammenheng er ikke Oslo særlig stor, men hva har det med saken å gjøre? Det blir som å sammenligne hva en melon koster i Norge kontra i Thailand. Eller hva boligprisene er her kontra i Spania. Irrelevant.

Supert innlegg! Hilsen Høyre-medlem.

Vedrørende det å bygge 300 leiligheter på 15 dager.

https://www.youtube.com/watch?v=Hdpf-MQM9vY

Den totale konstruksjonstiden er nok lengre enn 30 dager, det stemmer nok. Selve monteringen, derimot, kan, som vist i videoen ovenfor, utføres på veldig kort tid, gjennom at man bygger alt modulbasert.

Det er ikke akkurat noen overraskelse at dette stammer fra Kina, hvor kravene er noe lavere enn i Norge. Men det er også en del av poenget. I Norge har man skyhøye krav til alt av boligkonstruksjon. Byggforeskriftene, TEK10, er ekstremt deltajert (,har jeg hørt,) og styrer stort sett alt om hvordan et bygg skal føres opp. (Med de absurditeter det kan medføre, som f.eks krav til at bad/toalett skal være tilpasset rullestolbruker i størrelse.)

Ved å utnytte arealet bedre og bygge i høyden, gjerne ved å kombinere bruksformålene, som å ha butikker i en seksjon av bygget, andre fasiliteter, som f.eks en barnehage, legekontor, etc, i en annen del, bedrifter i en annen og så boliger i en annen igjen. Man kan dermed leve ganske komfortabelt i, la oss si, 10. etasje, slippe av ungen(e) i 5. etasje, dra på jobb i 15. etasje, stikke og handle i 1. etasje og så hente ungene og dra hjem. (Kanskje også dra på restauranten i toppetasjen om kvelden?)

Hvor mye kan man da spare miljøet ved reduksjon i trafikk og kollektivtransport? Ganske mye.

Dette var kun et tenkt eksempel. Teknologien står ikke stille. Det burde heller ikke vi gjøre. Ved å benytte oss av utprøvd, moderne teknologi, kan vårt samfunn bli adskillig bedre, både for oss mennesker og miljøet rundt oss.

Men for å få dette til, så må en fjerne mye av dagens politikk og erstatte den med en mer liberalistisk en.

Og der har vi i dag kun Liberalistene som et reellt alternativ.

Supert innlegg! Endelig et parti som tør si ting som de er, uten å pakke inn budskapet i tåkeprat og meningsløst svada.

Fantastisk bra innlegg!

Skriv en ny kommentar